Дипломатическата обиколка на суданския лидер подновява надеждите за мирно споразумение

...
Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, фактическият владетел на Судан, пристигна в Катар в четвъртък
Коментари Харесай

Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, фактическият владетел на Судан, пристигна в Катар в четвъртък на официално посещение, за да обсъди продължаващата криза в неговата страна. Пътуването, което идва след подобни посещения в Египет и Южен Судан през последните дни, предизвика спекулации, че той е готов да потърси решение чрез преговори на войната, която бушува от 15 април между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа ( RSF).

С извършването на три важни пътувания в чужбина за по-малко от седмица, генерал Абдел Фатах ал Бурхан подхрани слуховете, че може да се водят преговори за прекратяване на войната между неговите войски и силите на RSF, водени от генерал Мохамед Хамдан Дагало, бивш съюзник – особено по време на преврата през октомври 2021 г., който доведе Бурхан на власт – се превърна в политически съперник.

В края на август, при първото си официално пътуване от началото на конфликта, Бурхан беше приет от египетския президент Абдел Фатах ал Сиси в Кайро.

Сиси беше основният международен съюзник на Бурхан след държавния преврат, който го доведе на власт. Тъй като опитите за посредничество, водени от Саудитска Арабия и Съединените щати, се провалиха, Египет предложи да улесни дискусиите между суданските воюващи страни и през юли създаде група от съседи на Судан и шест други държави, за да намерят решения на жестокия конфликт.

След като получи подкрепата на Кайро, Бурхан отлетя за Южен Судан на 4 септември и проведе разговори с президента Салва Киир в столицата на страната Джуба.

Третата среща на Бурхан се проведе в четвъртък с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани в Доха. В изявление управляващият Съвет на суверенитета в Судан каза, че ал-Бурхан възнамерява да проведе разговори с Тани по „въпроси от общ интерес и ситуацията в Судан“.

От политическа гледна точка тези три пътувания позволяват на Бурхан да демонстрира своята власт като председател на Суверенния съвет, въпреки че централата му в Хартум е била под обсада от RSF в продължение на почти пет месеца.

На дипломатическия фронт, тези посещения – които вероятно са станали възможни благодарение на споразумение между двете воюващи страни, позволяващо да напусне централата си – подновиха надеждите за преговори за разрешаване на кризата.

„С посещението си в Египет и Южен Судан, макар и за кратко, Бурхан показва, че е готов да търси бързо политическо решение във време, когато няколко международни инициативи са на масата", каза Мухамад Халифа ал Сидик, професор по политически науки в Международния африкански университет в Хартум. „Ако смяташе, че може да разреши конфликта само с военни средства, той щеше да си остане вкъщи и да използва всички наличните средства за победа над RSF."

В навечерието на заминаването си за Египет, Бурхан все пак попари очакванията. Говорейки на своите войници, той ги призова да се съсредоточат върху войната, а не върху дискусиите. Но Сидик каза, че речта е предназначена повече за повишаване на морала на войските.

„Пътуванията на Бурхан са сигнал за началото на политически и дипломатически действия“, каза той.

Президентът на Кения Уилям Руто: ' Вече има признаци на геноцид в Судан'

За близките наблюдатели на войната пътуването на Бурхан до Южен Судан е особено символично. След обявяването на независимостта на Южен Судан през 2011 г. Салва Киир се утвърди като главен посредник за преговорите със Судан.

Южен Судан разбира сложността на настоящата криза в Судан, каза Сидик.

„Спонсорираните от Джуба преговори доведе до историческото мирно споразумение между суданските власти и няколко бунтовнически движения през август 2020 г.“, каза той.

Ключовата роля на Южен Судан за оформянето на това, което ще изглежда мирът, също беше призната от хора в близкия кръг на Бурхан.

„Ние в Судан вярваме, че Южен Судан е най-добрата държава за посредничество в конфликта, защото сме една страна толкова дълго време и се познаваме. Познаваме проблемите и знаем от какво имаме нужда“, каза Али ал-Садик, изпълняващ длъжността ръководител на дипломацията на Судан, според изявление на президентството на Южен Судан след срещата между Бурхан и Киир. 

В допълнение към регионалните дискусии , и докато чака новини за намеренията на генерал Дагало от RSF, се очаква Бурхан да ръководи делегацията на своята страна на годишното Общо събрание на ООН през септември.

Пътуването до Ню Йорк може да бъде значителна стъпка напред, ако Бурхан покаже своите намерение да спре войната, каза Сидик.

„Той ще се срещне с генералния секретар на ООН и редица лидери на влиятелни държави и институции“, каза той. „Надяваме се, че това ще доведе до деблокиране на конкретни хуманитарни и политически въпроси, тъй като всеки изминал ден на война означава повече жертви и повече нарушения.“

Конфликтът между двамата генерали вече е отнел живота на най-малко 5000 души, според според оценка на неправителствената организация „Проект за данни за местоположението на въоръжените конфликти и събитията“. ООН също така изчислява, че битките са оставили 5,1 милиона души разселени както в страната, така и извън нея.

Тази статия е адаптирана от оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР